Werkplekinstructiekaart

Digitaliseren van gevareninformatie

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen zijn er in veel verschillende vormen, van het dodelijkste gif Botuline tot gewoon water, alle stoffen zijn in potentie gevaarlijk. Paracelsus zei ooit, vrij vertaald: Alles is een gif, het is de dosis die iets giftig maakt.

Als we het over gevaarlijke stoffen hebben is het ook erg belangrijk om te kijken naar de context. Hebben we het over gevaarlijke stoffen in het kader van vervoer, gebruik of hebben we het over cosmetica of etenswaren. De context bepaald in grote mate of iets een gevaarlijke stof is of niet. Alcohol wordt in de context van etenswaren niet echt een gevaarlijke stof genoemd, terwijl het in de context van gebruik van chemicaliën wel degelijk als een gevaarlijke stof wordt gezien.

Meestal als er over gevaarlijke stoffen gesproken wordt is de context “gebruik van of werken met chemicaliën”. Als we dit volgen dan is de grootste groep gevaarlijke stoffen de groep die volgens de Europeese wetgeving CLP als gevaarlijk geclassificeerd is. De CLP beschrijft de regels voor wanneer je een stof of een product gevaarlijk noemt. Die producten die volgens die regels geclassificeerd zijn noemen we in het algemeen gevaarlijke stoffen.

Waarom wil ik weten wat gevaarlijke stoffen zijn?

Als je weet welke gevaren een product heeft kun je hier rekening mee houden als je het product gebruikt. Weet je dat een stof irriterend voor de huid is dan kun je jezelf beschermen bij het gebruik van die stof met bijvoorbeeld handschoenen. Het is dus erg belangrijk om te weten of en welke gevaren een product met zich meebrengt.

Deel ik de gevareninformatie met mijn medewerkers?

Jazeker, naast dat het verplicht is via de arbowet en de Europeese REACH wetgeving is de gevareninformatie ook erg belangrijke informatie voor medewerkers. De informatie is belangrijk om bewust te worden van de gevaren van de producten waarmee ze werken maar ook om zichzelf te kunnen beschermen.  De manier waarop je de informatie deelt maakt in principe niet uit, je wilt natuurlijk wel dat men het leest en begrijpt. Hier geldt dan het advies: maakt het zo simpel en leuk mogelijk!

Heeft digitaal delen van gevareninformatie voordelen?

Van oudsher wordt de informatie van gevaarlijke stoffen vaak gedeeld via een zogenaamde WerkplekInstructieKaart (WIK) een geprinte A4 met daarop de belangrijkste informatie. De A4 werd dan gelamineerd en op de werkplek gelegd ter informatie. Handig, maar het had een aantal nadelen:

  • Updaten was lastig en tijdrovend: opnieuw samenstellen, printen, lamineren en op alle werkplekken de informatie uitwisselen.
  • Als er meerdere gevaarlijke stoffen op 1 werkplek gebruikt worden is het lastig de juiste WIK te vinden.
  • Het belangrijkste: het was niet simpel. Dit zorgt ook voor minder gebruik.

Digitalisatie van de informatie over gevaarlijke stoffen kan ervoor zorgen dat deze nadelen worden weggenomen:

Updaten van de informatie hoeft maar op 1 plek en met een druk op de knop krijgt iedere werkplek de nieuwste informatie. Door de gebruiksvriendelijke zoekfunctie is het simpel de juiste informatie te vinden en het belangrijkste door de informatie digitaal te maken kun je de informatie simpel weergeven, wat weer zorgt voor meer gebruik, dat leidt tot meer bewustwording en dus een betere bescherming van de medewerker….