Werkplekinstructiekaart

Chemie is overal

Chemie klinkt altijd heel erg eng. Eerste gedachten gaan vaak naar zeer giftige stoffen of vervuilde rivieren en weilanden. Maar zonder chemie zou ons leven er een heel stuk lastiger, viezer en minder leuk zijn. Want chemie is overal! 

Waar kom ik chemische producten tegen?

Chemie staat eigenlijk aan de basis van bijna alle gebruiksproducten die we tegenwoordig hebben. Alles van plastic is gemaakt met behulp van chemie, je schoenen, de laptop, de drinkfles. Daarnaast is chemie ook de basis voor veel voedsel ingredi├źnten en natuurlijk in alledaagse producten die we gebruiken voor schoonmaak of het aangenamer maken van ons alledaagse leven. Hierbij kun je denken aan ontstopper, schoonmaakmiddel, kaarsen, smeermiddel, e-liquids voor de e-sigaret enz. enz.

Hoe weet ik welke gevaren een chemisch product heeft?

Chemische gebruiksproducten moeten voorzoen zijn van een label met de zogenaamde CLP-classificatie. Het label bevat informatie over de gevaren die het chemische product kan hebben bij gebruik.

In een conventionele winkel kun je de gegevens op het label lezen als je het product in je handen hebt en in winkelwagen zet. Op dat moment heb je de keuze of je de gevaren accepteert die bij het product hoort of dat je het product terugzet en een minder gevaarlijk product meeneemt. Als dat bestaat?!

Hoe ontdek ik de gevaren in een webshop?

In een webshop zijn de labels vaak niet te zien, maar toch is dat wel nodig. Volgens de EU regels is het verplicht in een webshop, de gevaren (H-zinnen), pictogrammen en het signaal verplicht om zichtbaar weer te geven voor de koper het product heeft afgerekend. Hiermee wordt hetzelfde informatieniveau bereikt als met het fysieke label.

PIKA haalt het hoogste informatieniveau

Gebruik je PIKA voor gebruik op de werkvloer, als informatievoorziener in webshop of als platform om de informatie te delen. Overal haalt PIKA het hoogste informatieniveau. Zo is alle benodigde informatie samengevat in een simpel te lezen, simpel te bedienen en simpel te vinden informatieoverzicht. Een dat, ongeacht de toepassing, altijd de juiste informatie laat zien.