Wij digitaliseren, doen jullie mee?

Digitaliseert jouw organisatie al m.b.t. gevaarlijke stoffen? 
Digitalisatie is overal om ons heen, de ijskast die ons vertelt wanneer we naar de supermarkt moeten, de koffieleverancier die ons een berichtje stuurt als het weer tijd is om nieuwe koffie te bestellen, enzovoorts. Helaas begint onze eigen moeder, vraagbaak voor alle huishoudelijke problemen/uitdagingen en oplossingen, langzaam terrein te verliezen aan de “home assistants”. De kleine boxjes met voice recognition die het horen als je je ergert aan die cake die niet lukt en je dan met een monotone computerstem vertellen dat je het bakpoeder vergeten bent…

Hoewel we in onze privé-omgeving maar al te graag mee willen in die trend lijkt het er op dat we op zakelijk gebied toch vaak kiezen voor de status quo. Laten we die papieren instructies nog maar houden (want digitale instructies zijn ook niet alles!) of juist 7 stappen tegelijk willen doen (kunnen we die instructies niet op een VR-bril beschikbaar maken?).

Eerst lopen, dan hollen.

Hoe jammer is het dat we vergeten eerst te lopen voordat we willen hollen. Ja digitalisatie is heel ver, ja blockchain, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Artificial Intelligence (AI) zijn hot, maar soms moet je echt eerst beginnen met de kleine stapjes voordat je kunt starten met de fancy stuff.

Wat gaaf zou het zijn als de AR-veiligheidsbril die ons vertelt: “draag nitril handschoenen, die rode niet de blauwe. Kijk uit als je dit product mixt met water, altijd eerst water en dan het product erbij, niet andersom.” en alles alleen doordat de AR-veiligheidsbril de verpakking van het product heeft herkend en weet dat de werkprocedure voorschrijft dat je gaat mengen met water.

AR-veiligheidsbrillen gaan zeker komen, maar voor nu is dat nog veel te vroeg. AR/VR is al vrij ver en het werkt al geweldig voor spellen, trainingen en zelfs in het werkveld. In de wereld van gevaarlijke stoffen zijn we nog lang niet zo ver. Dat ligt zeker niet aan de AR/VR ontwikkelingen. Het ligt gewoon aan onszelf, we voelen ons nog te veilig en comfortabel achter de pdf-documenten (ViB; SDS; MSDS; WIK). Ze voldoen aan de wetgeving en de klant kan er niet meer mee dan copy/pasten of overtypen (zeker de beveiligde pdfs zijn zeer gebruiksvriendelijk… NOT!). Om de relevante informatie uit die pdf’s te delen, maken we verder in de keten pdf/hardcopy-werkplekinstructiekaarten. Deze WIK’s leggen we op de werkplekken, tot ze weer aangepast mogen worden met nieuwe informatie van de leverancier.

Zolang we vast houden aan platte tekst … komen we nooit bij die AR-veiligheidsbril…

Hoe graag we ook de AR-veiligheidsbril willen introduceren, we zullen toch echt moeten beginnen bij het begin: digitaliseren van de huidige informatiestromen. Zolang we blijven vasthouden aan platte teksten in plaats van data-format zullen we in de wereld van gevaarlijke stoffen, waar het delen van informatie cruciaal is, nooit bij de AR-veiligheidsbril komen.

Laten we stapje-voor-stapje over de angst heen stappen en kijken wat digitalisatie kan betekenen in jullie wereld van gevaarlijke stoffen. Wij helpen jullie hierbij. Vanaf volgende maand zullen we een gedeelte van onze klanten gaan aansluiten op het PIKA-platform. Daarmee krijgen deze klanten:

  • Een database met alle laatste versies van de door ons gemaakte ViB’s;
  • Een gratis digitale “WIK”; een PIKA die alle medewerkers kunnen inzien via de PIKA-app (incl. het volledige ViB);
  • De mogelijkheid om zowel de PIKA alsook het ViB te delen met derden (via het platform);
  • De mogelijkheid om grondstof ViB’s door ons te laten digitaliseren naar een PIKA.

Omdat we ervan overtuigd zijn dat digitalisatie de toekomst is, bieden we deze eerste stap richting digitalisatie aan. Digitalisatie is de toekomst en kan veel voordelen hebben voor zowel leveranciers alsook gebruikers van gevaarlijke stoffen.